Overbodige luxe, ook in Magazijnsystemen

Overbodige luxe, ook in Magazijnsystemen

Meerdere bekende tv-spots over mobiele telefoons gaan over waarom je eigenlijk alle ‘functions’ en ‘features’ van je telefoon nodig hebt. En inderdaad, waarom betaal je daar eigenlijk voor? Dezelfe vraag zou je kunnen stellen voor het besturingsprogramma van je eigen pc. Of MOET je jezelf deze vraag kunnen stellen. Waarom wordt er géén modulaire besturingssoftware aangeboden voor pc’s. Niet alleen privé maar vooral ook zakelijk is dit een goede vraag!

Vanuit mijn logistieke achtergrond was dat voor mij aanleiding om eens te kijken of Warehouse Management Systemen ook te veel ‘functions’ en ‘features’ kennen. Ofwel zijn WMS pakketten niet uitgerust met overbodige luxe functionaliteiten? De ‘features’ van deze pakketten zijn naar mijn idee voornamelijk de Value Added Logistics activiteiten. Bijvoorbeeld: Activity Based Costing, Capaciteitsplanning, Tracking & Tracing. Een onderbuikgevoel mag geen aanleiding zijn om harde conclusies te trekken dus heb ik er een steekproef aan gewaagd.

Nauwelijks verbazingwekkend was de conclusie dat veel processen wel ondersteund zouden kunnen worden met de in bedrijf zijnde magazijnsystemen maar dat het inderdaad een ‘feature’ blijkt of nog serieuzer, dat men tevreden is met een andere oplossing. Zeg maar de voice recorder op je telefoon. Er ligt daarom een behoorlijke uitdaging om écht het rendement uit de investering in het magazijnsysteem te halen. Of zou het mogelijk moeten zijn te betalen voor modulaire delen van het magazijnsysteem? Ben je geïnteresseerd, lees dan het hele artikel, ‘VAL-functionaliteit deels overbodige luxe in WMS’ (PDF), dat ik gepubliceerd heb in The Mag.

Recente reacties
  1. Rutger van Waveren