Olympische logistiek!

Olympische logistiek!

De Olympische vlag is overgedragen aan Londen. Naar verwachting zullen de Spelen in 2012 in meerdere opzichten verschillen van de 26ste Olympische Spelen in China, die zich kenmerkten door een vlekkeloze organisatie. Wat onveranderd blijft, is de logistiek: daarvoor wordt ingezet op 100% leverbetrouwbaarheid. Geen horden, geen 110m hordenloop; geen vlam, geen opening!
De Olympische operatie heeft per definitie behoefte aan enorme flexibiliteit, naast de benodigde operational excellence. Onder verantwoordelijkheid van UPS is in maart 2007 een Olympic Logistics Center (OLC) opgericht. Enkele feiten: het OLC kent vier warehouses en 24 loading docks en ruim 100.000 m2 magazijnlocatie, en verzorgde vervoer van en naar meer dan 50 trainings- en wedstrijdlocaties. Er werkten meer dan 700 man. Deze enorme operatie kent een levensduur van twee jaar, van start tot sluiting (gepland juni volgend jaar).

Dit roept bij mij toch een vraag op. In hoeverre zijn niet Olympische, puur op routine en operational excellence gerichte alledaagse logistieke operaties in staat om eventuele grote veranderingen in vraag en volume op te vangen? Hoe flexibel moet je zijn om te overleven, en hoe balanceer je operational excellence met flexibiliteit? Bedrijven die hier een visie op ontwikkelen, worden wellicht ook Olympische kampioenen in hun tak van sport…

Recente reacties
  1. Ronald Bal
  2. Paul Broersen