Nooit meer een tekort aan visitekaartjes!

De digitale snelweg bruist. De buurman ‘twittert’ het laatste nieuws, je dochter wil nog even met vriendinnetjes ‘msnen’, of de nieuwe jongen uit de klas wordt ‘gehyved’. Half januari is een nieuwe vorm van gegevens uitwisselen ingevoegd op de digitale snelweg: ‘poken’.

Poken

Poken

Als je altijd de mogelijkheid wilt hebben om digitaal gegevens uit te wisselen, koop je een Poken. Dit kan alleen via Internet, kosten: €15. Kies uit een geisha, panda, bij, baby, voodoo, vos of alien Poken. Steek vervolgens de Poken in de PC en maak online een visitekaartje aan op www.doyoupoken.com. Voeg aan het visitekaartje ook je social network sites toe (bv.: hyves, facebook). Nu kan gestart worden met ‘poken’. Klap het handje van jouw Poken tegen het handje van een andere Poken. Alle gegevens worden zo uitgewisseld. Tot slot kunnen de contact gegevens, van degene waarmee ‘gepoked’ is, worden opgehaald op de PC. Het voordeel van ‘poken’ is dat men in een hand omdraai digitaal contact gegevens bezit van degene tegenover. Het grote nadeel van de Poken: De doelgroep.

Doelgroep

Poken’ is gericht op de ‘hyves generatie’. Jongeren tussen de 15 en 25, die accounts hebben op social community sites. Door het product ontwerp blijkt, dat ook alleen deze doelgroep bereikt wil worden. Hierdoor wordt een andere potentiële doelgroep gemist. Met een professionele insteek zou de Poken het visitekaartje kunnen vervangen. Jammer genoeg ga ik niet mijn ‘voodoo-Poken’ handje laten klappen met de ‘alien-Poken’ van een potentiële opdrachtgever.

Zakelijk ‘poken’

Een zakelijke Poken zal netwerken versimpelen. Visitekaartjes stapelen zich op en ordenen kost veel tijd. Daarnaast zijn de kaartjes moeilijk te onderhouden. Als je iemand via zijn visitekaartje wilt bereiken blijkt de persoon niet meer bereikbaar te zijn op het telefoonnummer dat op het kaartje staat vermeldt. Het gebruik van de huidige visitekaart is een omslachtige manier om gegevens te delen, te onderhouden en te behouden. Kortom, het digitale visitekaartje is de toekomst.

Kansen en mogelijkheden

Verschillende applicaties voor het aanmaken van digitale visitekaartjes zijn al beschikbaar. Zo kan een vCard worden toegevoegd aan e-mails en voor de Iphone zijn verschillende applicaties. Binnenkort is er E. Het E ID kan, via de ‘connector’ (zakelijke Poken), of via software op je mobile device, worden uitgewisseld. Vooralsnog is deze techniek in ontwikkeling (voor beta testing: www.mynameise.com). Op deze applicaties zijn, naar mijn idee, veel meer gegevens uit te wisselen dan alleen de standaard visitekaartjes. Het visitekaartje is dé kans op dialoog met zakenpartners. Ten eerste via de links op de visitekaart naar social network sites. Hierdoor heeft de zakenrelatie inzicht in je interesses en specialiteiten. Interesses die een opening zijn voor conversatie, specialiteiten kunnen een gerichte vraag naar hulp bevorderen. Daarnaast zou ook de achterkant benut kunnen worden voor het uitwisselen van gegevens. Door bijvoorbeeld een ‘where to meet’ (events waar je aanwezig bent) achterop plaatsen. Tot slot, wil ik aanraden de software zo te ontwikkelen dat de digitale visitekaart overal automatisch wordt geüpdate zodra de eigenaar zijn gegevens aanpast op het visitekaartje. Een nieuw telefoonnummer is zo geen enkel probleem.

Kortom, de ‘Poken’ zal de zakelijke markt niet veroveren. Wel ligt de toekomst in het digitaliseren van visitekaartjes. De ontwikkeling hiervan is zeker nog niet uitgekristalliseerd. Want, naast de voordelen van digitaal, zijn de mogelijkheden oneindig…

To be continued!

Recente reacties
  1. Hugo