HEMA doet ‘t: wordt 3D-printing mainstream?

3D-printen-hema-telefooncase-coeurblonde

Zomaar een zondagavond op de HEMA website en kijk: je kunt ook 3D-printing bestellingen doen! Blijkbaar iets gemist! De Telegraaf bracht dat nieuws op 25 februari ook al. HEMA is de eerste die zich met 3D-printing expliciet op de Nederlandse consument richt. Een teken dat 3D-printing mainstream wordt? Wat mij betreft wel, want wat is meer doorsnee dan HEMA?

Bovendien zag het er niet eerder zag het er zo gemakkelijk uit om een 3D-geprint product in Nederland te kopen. Wat kun je kopen? Nog niet zo heel veel. Hoesjes voor Iphone en Samsung toestellen en sieraden met naam. Best een uitkomst, want mijn naam komt bijvoorbeeld niet zo vaak voor. Als kind droomde ik van mijn eigen naam op een armband of ketting. Vanaf 19,95 kan ik die droom alsnog werkelijkheid laten worden. Geen gekke prijs voor een product voor (tot voor kort nog) pioniers.

Alleen de levertijd is fors: 20 werkdagen. Dat komt waarschijnlijk doordat de producten in de V.S. geprint worden door Shapeways. Een bedrijf met een Nederlands tintje, dat 3d-geprinte producten maakt, maar ook een platform aanbiedt voor anderen. Een soort Etsy voor 3D-printing.

Ik ben erg benieuwd wat HEMA de komende tijd nog meer gaat aanbieden. En dus van welke producten zij het meeste verwacht. Want dat er heel veel meer interessante producten zijn, dat kun je op Shapeways en andere aanbieders al zien. Maar wat zullen consumenten echt willen van 3D-printing? Hoe uniek zal een 3D-geprint product worden? En wanneer wordt dit rendabel in de consumentenmarkt? HEMA zet wat dat betreft de toon. Interessant om te volgen, dus!